Het China-gevoel van Pearl S. Buck

Bettine Vriesekoop over Winnaar Nobelprijs Literatuur 1938

18 februari verschijnt bij Uitgeverij Brandt

Het China-gevoel van Pearl S. Buck


Winnaar Nobelprijs voor Literatuur 1938

Bettine Vriesekoop over Winnaar Nobelprijs Literatuur 1938

 

18 februari verschijnt bij Uitgeverij Brandt

 
Het China-gevoel van Pearl S. Buck

Winnaar Nobelprijs voor Literatuur 1938

Bettine Vriesekoop

“De Goede Aarde, Bucks beroemde streekroman over het boerenleven in China, stond in mijn boekenkast met China-literatuur.
Mijn herinnering eraan was vaag. Ik herlas het en toen gebeurde er iets dat ik alleen clichématig kan beschrijven: er ‘klikte’ iets tussen lezer en auteur. Ik voelde affiniteit met het thema, de strijd om het bestaan van arme boeren, mannen en vooral de vrouwen. De epische stijl vond ik na tachtig jaar nog steeds prachtig en verrassend fris. Wie was die vrouw die ooit de beroemdste romanschrijfster ter wereld was?”

Bettine Vriesekoop

Twee Westerse vrouwen die China van binnenuit hebben leren kennen: de Amerikaanse schrijfster Pearl S. Buck in de eerste decennia van de 20ste eeuw, en schrijfster Bettine Vriesekoop met enige regelmaat sinds de jaren zeventig.

Buck (1892 – 1973) kwam in China als dochter van een predikant die vooral de arme boerenbevolking wilde bekeren. Opgroeiend tussen de Chinezen gaf dat haar een unieke blik op het toentertijd in het westen volstrekt onbekende land. Daarover schreef zij later zo overtuigend dat Pearl S. Buck de eerste vrouw was die de Pulitzerprijs ontving voor haar boek De Goede Aarde (1932). Later won ze ook als eerste Amerikaanse vrouw de Nobelprijs voor Literatuur (1938). Vlak ervoor moest zij China verlaten om er nooit meer te kunnen terugkeren.

Vanuit de VS zette zij zich in voor mensen- en kinderrechten. Onder andere door de oprichting van het Welcome House, voor kinderen van Amerikaanse soldaten en Aziatische vrouwen. 

In dit boek deelt Bettine haar fascinatie voor Pearl met de lezer, en zoekt zij bij haar naar de kern van het China-gevoel.

Bettine Vriesekoop was ooit vijfvoudig Europees kampioen tafeltennis, en werd later schrijfster, journaliste en presentatrice. Zij schreef sinds 1996 diverse boeken, waaronder Heimwee naar Peking, Duizend dagen in China, en Dochters van Mulan. Van 2006 tot 2010 woonde
en werkte Vriesekoop in China als correspondent voor NRC Handelsblad.

Het China-gevoel van Pearl S. Buck. Winnaar Nobelprijs voor Literatuur 1938 | Bettine Vriesekoop | verschijnt 18 februari bij Uitgeverij Brandt | ISBN  978 94 93095 44 1 | paperback | ca. 400 pagina’s | verkoopprijs ca. € 22,50