Over Bettine Vriesekoop

Bettine Vriesekoop tafeltennister, journalist, auteur Foto: Friso Keuris
Foto: Friso Keuris

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bettine Vriesekoop speelde meer dan dertig jaar tafeltennis op wereldniveau.

Tafeltennis werd in 1988  een Olympische sport. In dat jaar nam Vriesekoop op haar 28ste jaar deel aan de Spelen in de Koreaanse hoofdstad Seoul. Zowel in het dubbelspel als in het enkelspel behaalde ze daar de kwartfinale.

Vriesekoop nam deel aan drie Olympische Spelen. Ze won elf open toernooien en behaalde in totaal vijf Europese enkelspeltitels.

Een compilatie van opnamens gemaakt tijdens de Top Twaalf in Den Bosch 1991 en de Europese tafeltennis kampioenschappen in Stuttgart van 1992

Bettine Vriesekoop Tafeltennis actie moment

Haar meest succesvolle jaar was 1982 toen ze als twintigjarige in drie Europese finales stond. Ook won ze in dat jaar de Europese Top Twaalf en de Open Franse kampioenschappen waar ze de Chinese nummers 1, 2 en 3 van de wereld versloeg. Door haar bijzondere prestaties in dat jaar behaalde ze de zevende plaats op de wereldranglijst achter zes Chinese speelsters. Door de vele trainingsstages die Vriesekoop vanaf 1980 in China volgde, raakte zij geïnteresseerd in de cultuur van het Land van het Midden.

In 1996 debuteerde Vriesekoop als schrijfster met Heimwee naar Peking. Bij de Chinees, Het jaar van de rat en Duizend Dagen in China volgden. In 1997 ging Vriesekoop Chinese talen en culturen studeren in Leiden. In 2006 verhuisde Vriesekoop als alleenstaande moeder samen met haar  toen zesjarige zoontje Tymo naar China waar ze tot 2010 werkte als correspondent voor NRC Handelsblad. Vriesekoop geeft nu lezingen over China en presenteert wekelijks het radioprogramma Obalive voor de Boeddhistische Omroep op NPO radio 5.

Haar nieuwe boek Chinese wijsheid in een balletje, het spel van Tao. Verschijnt op 9 mei 2024 bij Uitgeverij Brandt.